The fish fauna in selected rivers of the Mazovian Lowland - Borzęcka, Irena; Buras, Paweł; Szlakowski, Jacek; Gasiński, Zbigniew; Wiśniewolski, Wiesław (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2012)
W latach 1999–2003 zbadano ichtiofaunę kilku nizinnych rzek w pobliżu Warszawy (Fig. 1). Elektropołowy wykonano na 35 stanowiskach w rzekach: Świder, Utrata, Długa z dopływem Czarna Struga, Klusówka i Rządza (Tab. 1 i 2). Ogółem zarejestrowano 8618 ryb o łącznej masie 77,9 kg, należących do 29 gatunków. We wszystkich badanych rzekachprzeważały gatunki fitotofilne i psammofilne (Tab. 3). Największą liczbę gatunków stwierdzono w rzece Świder – 22 gatunki, z dominującymi: płocią i ślizem oraz Rządzy – 20 gatunków ryb, z dominującymi: płocią i kiełbiem. W najbardziej przekształconych rzekach Utrata, Klusówka i Długa stwierdzono występowanie 13–17 gatunków ryb; dominowały – cierniczek, kiełb i słonecznica (Tab. 5). We wszystkich rzekach w połowach przeważały osobniki o niewielkiej średniej masie jednostkowej. Szczupak – typowy drapieżny gatunek nizinnych rzek pojawił się na 17 stanowiskach i wszędzie występował nielicznie. Najwyższy odsetek stanowił w połowach na stanowisku 27 i 28 w Rządzy (Tab. 4). Szczupak wraz z innymi gatunkami drapieżnymi i względnie drapieżnymi stanowił w poszczególnych rzekach od 2,1% w Świdrze do 18,1% w Długiej (Tab. 5). Gatunkami o najwyższym wskaźniku stałości występowania okazały się okoń i śliz, dużą frekwencją charakteryzowały się także kiełb i płoć. Najrzadziej w połowach spotykano jazgarza, leszcza i wzdręgę oraz gatunki obce− babkę łysą i czebaczka amurskiego. Średnia liczebność ryb przypadającą na 1 km biegu rzeki osiągnęła największe wartości w rzekach Klusówka i Długa; najniższe w rzekach: Rządza oraz Świder. Najwyższą biomasą charakteryzowały się rzeki: Długa i Klusówka, a najniższą Utrata (Tab. 5).
Bibliogr. s. 88-89
S. 75-90 : il. ; 25 cm
Streszcz. ang. i pol. Nazwy taksonów również łac
Keywords: Ryby -- biologia gatunków -- Polska -- Mazowiecka, Nizina [KABA]; Ryby -- ekologia -- Polska -- Mazowiecka, Nizina [KABA]; Ryby -- Polska -- Mazowiecka, Nizina -- wykazy faunistyczne [KABA]; Pisces; ichtiofauna; Świder; Utrata; Długa; Czarna Struga; Klusówka; Rządza