O nowych aberacjach motyli Satyrus briseis L., Coenonympha pamphilus L., Lycaena bellargus L., Ortholitha plumbaria F. i Larentia unidentaria Hw. - Prüffer, Jan (1890–1959) (nakł. Polskiego Państwowego Muzeum Przyrodniczego, 1922)
Liczbowanie stron również: S. 137-141
W serii gł.: Prace Zoologiczne Polskiego Państwowego Muzeum Przyrodniczego = Annales Zoologici Musei Polonici Historiae Naturalis ; t. 1, z. 2
W nagł. odmienna nazwa i numeracja serii: [Annales Zoologici Musei Polonici] Historiae Naturalis - Vol. 1, Nr 2-3. 1 IX 1922
5 s., 1 k. tabl. : il. ; 24 cm
Streszcz. pol., nazwy taksonów również w jęz. łac.
Keywords: Motyle -- Polska Kraków (region) [KABA]; Motyle -- kolor zmienność [KABA]; Kraków - rejon; Kraków - okolice - 1918-1920; nowe aberracje; łuskoskrzydłe; motyle; Insecta; owady; Lepidoptera

Neuronia phalaenoides L. nowy gatunek chróścika dla fauny Ziem Polskich - Prüffer, Jan (1890–1959) (nakł. Polskiego Państwowego Muzeum Przyrodniczego, 1922)
Liczbowanie stron również: S. 147-148
W serii gł.: Prace Zoologiczne Polskiego Państwowego Muzeum Przyrodniczego = Annales Zoologici Musei Polonici Historiae Naturalis ; t. 1, z. 2=3
W nagł. odmienna nazwa i numeracja serii: Annales Zoologici Musei Polonici Historiae Naturalis - Vol. 1, Nr 2-3. 1 IX 1922
2 s. ; 24 cm
Streszcz. w jęz. franc., nazwy taksonów również w jęz. łac.
Keywords: Chruściki -- rozmieszczenie geograficzne [KABA]; Wieszczyca -- Litwa Wilno (region) [KABA]; Wieszczyca -- Polska Świętokrzyskie, Góry [KABA]; Wieszczyca -- Litwa Wilno (region) -- nowe taksony [KABA]; Wieszczyca -- Polska Świętokrzyskie, Góry -- nowe taksony [KABA]; rozmieszczenie geograficzne; gatunki rodzaju Sembis; Insecta; owady; Trichoptera; Neuronia phalaenoides; Semblis phalaenoides; Olostomis phalaenoides

Catalog of the genera of world Colydiidae (Coleoptera) - Ivie, Michael A.; Ślipiński, Stanisław Adam (Instytut Zoologii PAN, 1990)
Bibliogr. s. 18-26. Index
S. [1]-32 : il. ; 24 cm
Streszcz. ang. i pol.
Keywords: gwozdnikowate; Colydiidae; Insecta; insects

Owady i ich znaczenie dla człowieka : z licznemi rysunkami - Brzeziński, Mieczysław (1858–1911) ("Księgarnia Polska" Tow. Polskiej Macierzy Szkolnej, 1922)
Wyd. 4. popr. / przez K. Cz. i Wł. G
87 s. : il. ; 20 cm
BP 1901-1939, poz. 24279
Keywords: Owady -- wydawnictwa popularne [KABA]; Owady szkodliwe -- wydawnictwa popularne [KABA]; Owady pożyteczne -- wydawnictwa popularne [KABA]; Owady -- wydawnictwa ilustrowane [KABA]; Insecta; owady

O szarańczy i sposobach jéj wygubienia - Belke, Gustaw (1810–1873) ([s.n.], 1860)
31, [1], 11 s. ; 19 cm
Estr. cz. 1, t. 1, s. 80
Keywords: Szarańczowate -- zwalczanie. [KABA]; Rośliny -- plagi. [KABA]; Szarańcza wędrowna. [KABA]; locustidae; szarańcza; szkodniki upraw; Insecta; Locusta; owady; prostoskrzydłe; szarańczaki

Dasyneura laricis F. Lw. (Diptera, Cecidomyidae) w Polsce = Dasyneura laricis F. Lw. (Diptera, Cecidomyidae) in Poland - Nunberg, Marian (1896–1986) (nakł. Państwowego Muzeum Zoologicznego, 1947)
Liczbowanie stron również: S. 33-35
Z jedną mapką w tekście
Bibliogr. s. 3 (35)
3 s. : il. ; 25 cm
Streszcz. ang. Nazwy taksonów także łac.
Keywords: Kosmaczka modrzewiowa -- Polska -- wykazy faunistyczne [KABA]; Szkodniki leśne -- Polska [KABA]; Modrzew europejski -- szkodniki-- Polska [KABA]; Larix decidua; Diptera; dwuskrzydłe; muchówki; Insecta; owady; Cecidomyiidae; pryszczarki; pryszczarkowate; Dasyneura laricis; Dasineura kellneri

Tarczniki (Homoptera, Coccoidea, Diaspididae) owoców cytrusowych importowanych do Polski = Ŝitovki (Homoptera, Coccoidea, Diaspididae) citrusovyh plodov importirovannyh v Pol'šu - Komosińska, Halina (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964)
Liczbowanie stron również: S. 207-[232]
Bibliogr. s. 24-25 (230-231)
25, [1] s. : il. ; 25 cm
Streszcz. ros., ang. Nazwy taksonów również łac.
Keywords: Tarcznikowate -- morfologia [KABA]; Cytrus -- pasożyty [KABA]; Cytrus -- szkodniki [KABA]; Polska -- gatunki zawleczone [KABA]; Homoptera; import; grejpfrut; Citrus paradisi; Citrus limon; cytryna; Insecta; owady; Hemiptera; pluskwiaki; Diaspididae

Mączliki = Aleyrododea - Szelęgiewicz, Henryk (1927–1983) (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1979)
Na s. tyt.: Nr 32 "Katalogu fauny Polski"
Bibliogr. s. 16-17. Indeks
19 s., [1] k. tabl. złoż. ; 25 cm
Indeks nazw systematycznych w jęz. łac.
Keywords: Mączliki -- Polska -- klasyfikacja [KABA]; Mączliki -- Polska -- wykazy faunistyczne [KABA]; Mączliki -- rośliny żywicielskie [KABA]; Mączliki -- rozmieszczenie geograficzne [KABA]; Mączliki -- rozmieszczenie geograficzne -- Polska [KABA]; Szkodniki upraw [KABA]; Insecta; owady; Hemiptera; pluskwiaki; katalog; Aleyrodoidea

Kornik w lasach Tatr polskich - Liberak, Marian Adam (1890–1931) (Nakładem Związku Podhalańskiego w Nowym Targu, 1924)
34 s. ; 21 cm
Keywords: Kornikowate -- zwalczanie -- Polska Tatry (góry). [KABA]; Drzewa -- plagi -- Polska Tatry (góry) -- 19 w. [KABA]; Drzewa -- plagi -- Polska Tatry (góry) -- 20 w. [KABA]; owady szkodliwe; korniki; szkodniki lasów; Insecta - Coleoptera; chrząszcze; Scolytidae

Charakterystyka faunistyczna siatkoskrzydłych (Neuropteroidea) lasów Polski - Czechowska, Wiesława (1947– ) (Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 1995)
Praca doktorska. Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 1995
Bibliogr. s. 34-37
[5], 38, [37] s. : il. ; 30 cm
Keywords: Insecta; żywe skamieniałości; owady; Neuropteroidea; Polska; lasy; charakterystyka faunistyczna; siatkoskrzydłe; Neuropterida

Klucz do oznaczania owadów na ćwiczeniach z entomologji ogólnej - Strawiński, Konstanty (1892–1966) ([s.n.], 1929)
Opis wg okł
Wyd. 2-gie uzup.
13 s. : il. ; 22 cm
Estr. nie notuje.
Keywords: Owady -- identyfikacja [KABA]; Owady -- larwy -- identyfikacja [KABA]; klucze do oznaczania; Insecta; entomologia

Klucz do oznaczania owadów na ćwiczeniach z entomologji ogólnej - Strawiński, Konstanty (1892–1966) (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 1925)
Opis wg okł
11 s. ; 22 cm
Estr. nie notuje
Keywords: Owady -- identyfikacja [KABA]; Owady -- larwy -- identyfikacja [KABA]; klucze do oznaczania; Insecta; entomologia

Mszyce (Homoptera, Aphidodea) roślin sadowniczych Polski. 3. Gatunki występujące na Prunoideae = Tli (Homoptera, Aphidodea) fruktovyh sadov Pol'ši. 3 - Cichocka, Elżbieta (1938– ) (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1966)
Liczbowanie stron również: S. 33-[50]
Kontyn. Fragmenta Faunistica: t. 16, nr 7
Bibliogr. s. 16-17 (48-49)
17, [1] s. ; 25 cm
Streszcz. ros., niem. Nazwy taksonów również łac.
Keywords: Śliwowe -- szkodniki -- Polska [KABA]; Zwierzęta i rośliny szkodliwe -- Polska [KABA]; Mszyce -- Polska -- identyfikacja [KABA]; Mszyce -- rośliny żywicielskie -- Polska [KABA]; Mszyce -- biologia gatunków -- Polska [KABA]; Mszyce -- rozmieszczenie geograficzne -- Polska [KABA]; nowe gatunki dla fauny Polski; Prunoideae; znaczenie gospodarcze; sady owocowe; uprawy sadownicze; sadownictwo; Insecta; owady; Homoptera; Hemiptera; pluskwiaki; Aphidoidea

Comparison of the usefulness of an entomological net, photo-eclector and biocenometer for investigation of entomocenoses - Gromadzka, Jadwiga; Trojan, Przemysław (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1967)
Comparison was made of quantitative estimates of entomocenoses obtained in grassy and cultivated habitats by means of three different sampling techniques: an entomological net, a photo-eclector and a biocenometer combined with a suckingapparatus. The best results in ascertaining the abundance of insects are obtained by means of a biocenometer, but it was found that when the latter is combined with the entomological net sampling technique the scope of ecological investigations of insects is greatly extended.
Strony 505-529 : ilustracje ; 24 cm
Bibliografia na stronach 527-528
Streszczenie w języku polskim
Keywords: Owady -- ekologia -- badania; Insecta

Materiały do zoocecidiologii Mazowsza = Materials to the knowledge of the fauna of zoocecidia of Masovia - Kapuściński, Stanisław (1910–1991) (nakł. Państwowego Muzeum Zoologicznego, 1947)
Liczbowanie stron również: S. 37-94
Pl. I-II
Bibliogr. s. 55-56 (91-93)
58 s., 2 k. tabl. : il. ; 25 cm
Streszcz. ang. Nazwy taksonów także łac.
Keywords: Galasy -- Polska -- Warszawa (region) [KABA]; Galasy -- Polska -- Mazowsze (region) [KABA]; Rośliny żywicielskie -- Polska -- Mazowsze (region) -- wykazy faunistyczne [KABA]; Owady szkodliwe -- Polska -- Mazowsze (region) -- wykazy faunistyczne [KABA]; Szpecielowate -- rośliny żywicielskie -- Polska -- Mazowsze (region) [KABA]; Owady -- rośliny żywicielskie -- Polska -- Mazowsze (region) [KABA]; Relacje owad-roślina -- Polska -- Mazowsze (region) [KABA]; Relacje roślina-pasożyt -- Polska -- Mazowsze (region) [KABA]; Roztocze pasożytnicze -- Polska -- Mazowsze (region) -- wykazy faunistyczne [KABA]; galasówki; Eriophyidae; obrzęki; Insecta; Arachnida; pajęczaki; Acarina; Acari; roztocze (pajęczaki); roztocze (zoologia); zoocecidiologia

Redukcja liczebności mszycy grochowej (Acyrthosiphon pisum Harris) przez parazytoidy na uprawach lucerny w Polsce - Garbarczyk, Henryk (1947– ) (Instytut Zoologii PAN, 1977)
Praca doktorska. Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 1977
Bibliogr. s. 53-63
69, [46] s. : il. ; 30 cm
Keywords: parazytoidy; struktura populacji; dynamika liczebności populacji; bionomia; szkodniki; rośliny pastewne; Alfalfa; Medicago sativa; lucerna siewna; Insecta; owady; Hemiptera; pluskwiaki; Aphids; Aphididae; mszycowate; Polska; fenologia; Acyrhosiphon pisum; mszyca grochowa

Botanika i zoologia leśna - Tyniecki, Władysław (Nakładem księgarni Gubrynowicza i Schmidta, 1878)
65, [1], 76, [2], III, [2] strony, [3] karty tablic złożonych, [1] karta tablic ; 21 cm
Estr. nie notuje
Keywords: Rośliny leśne -- Europa Wschodnia [KABA]; Zwierzęta leśne -- Europa Wschodnia [KABA]; Szkodniki leśne [KABA]; Owady szkodliwe [KABA]; fauna lasów; flora lasów

Beetle succession in feeding sites of the pine shoot beetle (Tomicus piniperda L., Coleoptera, Scolytidae) in one-species and mixed pine stand - Mazur, Sławomir (1945– ) (Zakład Narodowy im. Ossolińskich - Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1979)
W serii gł. nr 30
Bibliogr. s. 85-86
S. 63-87, 1 k. tabl. złoż. : il. ; 24 cm
Streszcz. ang., pol., ros. ; nazwy taksonów także w jęz. łac.
Keywords: Cetyniec większy -- Polska Lublin (region) [KABA]; Cetyniec większy -- Polska Olsztyn (region) [KABA]; Chrząszcze podkorowe -- Polska Lublin (region) -- wykazy faunistyczne [KABA]; Chrząszcze podkorowe -- Polska Olsztyn (region) -- wykazy faunistyczne [KABA]; Szkodniki leśne -- Polska Lublin (region) [KABA]; Szkodniki leśne -- Polska Olsztyn (województwo warmińsko-mazurskie; region) [KABA]; Sosna zwyczajna -- Polska Lublin (region) [KABA]; Sosna zwyczajna -- Polska Olsztyn (województwo warmińsko-mazurskie; region) [KABA]; Rhizophagus depressus; Tomicus piniperda; Insecta; owady; Pinus silvestris; bory świeże; Pineto-Quercetum; bór mieszany; bory sosnowe; grąd; sukcesja; zgrupowania zwierzęce; zoocenologia; kornikowate; korniki

Noctuidae s. l. (Lepidoptera) from sugarcane fields of SW Iran - Esfandiari, Mehdi; Shishehbor, Parviz; Mossadegh, Mohammad Saeed (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2011)
Badania nad sówkowatyini (Noctuidae), zaliczanymi do kluczowych szkodników upraw trzciny cukrowej, zostały przeprowadzone w agroprzemysłowych obszarach w prowincji Khuzestan w południowo-zachodnim Iranie. Sówkowate Khuzestanu, szczególnie jego zachodniej części, która jest gorącą i suchą równiną w sąsiedztwie Półwyspu Arabskiego i regionu Afro-tropikalnego, są słabo poznane. Nocne odłowy były prowadzone w pułapki świetlne w roku 2007 i 2008 na 4 przemysłowych uprawach trzciny cukrowej w Khuzestanie. W sumie, wykazano 52 gatunki, należące do 10 podrodzin sówkowatych. Wśród nich są cztery taksony wykazane uprzednio jako nowe dla fauny irańskiej (Esfandiari et al. 2010). W aktualnej pracy odnotowano dwa gatunki nowe dla prowincji Khuzestanu i jeden Archanara polita (Walker, 1865) nowy dla fauny Iranu. Z uwagi na to, że trzcina jest rośliną żywicielską dla wielu z zarejestrowanych gatunków sówkowatych, jej uprawa ma wpływ na bioróżnorodność południowo-zachodniego Iranu.
Bibliogr. s. 146-147
S. 137-147 : il. (w tym kolor.) ; 25 cm
Streszcz. ang. i pol. Nazwy taksonów również łac
Keywords: Sówkowate -- Iran -- wykazy faunistyczne [KABA]; Sówkowate -- rośliny żywicielskie -- Iran [KABA]; Sówkowate -- rozmieszczenie geograficzne [KABA]; Trzcina cukrowa -- pasożyty -- Iran [KABA]; sówki; Noctuidae; motyle; łuskoskrzydłe; Lepidoptera; owady; Insecta; Khuzestan; szkodniki upraw; nowe gatunki dla fauny Iranu

A new species of Chonocephalus Wandolleck (Diptera: Phoridae) that is a secondary pest of oyster mushrooms (Poriales: Lentinaceae) in Indonesia - Rostaman; Disney, R. H. L.; Polska Akademia Nauk. Muzeum i Instytut Zoologii (Museum and Institute of Zoology, PAS, 2004)
Bibliogr. s. 79-80
S. 73-80 ; 25 cm
Streszcz. pol. Nazwy taksonów również łac.
Keywords: Boczniak ostrygowaty -- szkodniki [KABA]; Chonocephalus rostamani -- biologia gatunków [KABA]; Chonocephalus rostamani -- Indonezja -- nowe taksony [KABA]; Chonocephalus rostamani -- żywiciele (grzyby) [KABA]; muchówki; Phoridae; muchówki krótkoczułkie; krótkorogie; Brachycera; dwuskrzydłe; Pleurotus ostreatus; grzyby; Fungi; Insecta; owady; zadrowate; Diptera

X Sympozjum Sekcji Entomologii Leśnej Polskiego Towarzystwa Entomologicznego (Złoty Potok K. Częstochowy, 10-11 X 1983 r.) - Kaczmarek, Maria (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1984)
Strony 215-216 ; 24 cm
Keywords: entomologia; owady leśne; brudnica mniszka; Lymantria monacha; szkodniki leśne; konferencje; zwalczanie szkodników leśnych; owady szkodliwe

Zoogeographical analysis of the Carabidae (Coleoptera) of Poland - Leśniak, Andrzej (1935– ); Państwowe Wydawnictwo Naukowe (1951–1992); Polska Akademia Nauk. Instytut Zoologii (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1987)
Bibliogr. s. 309-310
S. 297-312 ; il. ; 24 cm
Streszcz. pol., ros. Taksony łac.
Keywords: Biegaczowate -- Polska [KABA]; Zoogeografia -- Polska [KABA]; Carabidae; biegacze; chrząszcze; Coleoptera; owady; Insecta; insects

Analecta entomologica : cum tab. 4 aeneis - Dalman, Johan Wilhelm (1787–1828) (Typis Lindhianis, 1823)
Indeks
[2], VII, [1], 104, [4] s. : il. ; 23 cm
Keywords: Owady -- nowe taksony [KABA]; Owady -- Szwecja [KABA]; nowe taksony; Szwecja; Insecta; insects; entomologia

Zur Kenntnis der Larven der paläarktischen Arten von Harmonia Muls., Adonia Muls. und Tytthaspis Crotch (Coleoptera, Coccinellidae) - Klausnitzer, Bernhard (1939– ) (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1973)
Numeracja stron również: S. 375-385
Mit 19 Abbildungen und 2 Tabellen im Text
Bibliogr. s. 11 (385)
11, [1] s. : il. ; 25 cm
Streszcz. i tyt. przy streszcz. pol. i ros. Nazwy taksonów także w jęz. łac.
Keywords: Biedronkowate -- larwy -- identyfikacja [KABA]; Biedronkowate -- larwy -- morfologia [KABA]; chrząszcze; owady; Coleoptera; Insecta

Ein Beitrag zur Kenntnis der Isopoda terrestria Mazedoniens = Przyczynek do znajomości Isopoda terrestria Macedonii - Karaman, Mladen S (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1961)
Bibliogr. s. 7
Liczbowanie stronic również: 370-380
12, [2] s. : il. ; 24 cm.
Keywords: Insecta; Owady; Biedronkowate -- region palearktyczny -- klasyfikacja; Biedronkowate -- region australijski -- klasyfikacja; Biedronkowate -- region orientalny -- klasyfikacja