Red. Starkel, Leszek ; red. Gil, Eugeniusz
Państwowa Inspekcja Ochrony Środowiska; Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania PAN
169 s., 1 tabl., mapki, przekr., rys., tab., wykr., bibliogr. s.165-168, sum.
Biblioteka Monitoringu Środowiska ;
monitoring środowiska - stacje bazowe - Szymbark (Nowy Sącz; województwo, wieś) ; środowisko - kartowanie ; monitoring środowiska - Karpaty ; gleby - bilans wodny a użytkowanie ziemi ; zlewnie - bilans denudacyjny
Wprowadzenie / Leszek Starkel. - s.5-7 ; Położenie terenu badań / Eugeniusz Gil. - s.11-13 ; Historia i zakres badań stacji w Szymbarku / Eugeniusz Gil, Leszek Starkel. - s.14-19 ; Wstęp. [Kartowanie elementów środowiska przyrodniczego] / Eugeniusz Gil. - s.23 ; Budowa geologiczna / Eugeniusz Gil. - s.24-26 ; Rzeźba / Eugeniusz Gil. - s.27-30 ; Gleby / Eugeniusz Gil. - s.31-34 ; Klimat / Eugeniusz Gil. - s.35-40 ; Hydrografia / Roman Soja. - s.41-43 ; Szata roślinna / Eugeniusz Gil. - s.44-47 ; Monitoring mezo- i mikroklimatów / Barbara Obrębska-Starklowa. - s.51-65 ; Monitoring obiegu wody i spłukiwania na stokach / Eugeniusz Gil. - s.66-87 ; Monitoring ruchów osuwiskowych / Eugeniusz Gil. - s.88-107 ; Monitoring wód powierzchniowych / Roman Soja. - s.108-113 ; Monitoring kształtowania koryt rzecznych / Roman Soja. - s.114-118 ; Monitoring transportu zawiesiny / Roman Soja. - s.119-123 ; Monitoring obiegu substancji chemicznych w zlewni / Andrzej Welc. - s.124-137 ; Typologia środowiska przyrodniczego / Eugeniusz Gil. - s.141-152 ; Bilans wodny gleby a użytkowanie ziemi na stokach fliszowych / January Słupik. - s.155-157 ; Próba bilansu denudacyjnego zlewni / Eugeniusz Gil. - s.158-160 ; Perspektywy monitoringu w Karpatach / Leszek Starkel. - s.161-162
Complex physical geography [0030] ; Carpathians [1075] ; Scientific movement [0012] ; Geomorphology [0040] ; Geography of soils and pedology [0085] ; Climatology and meteorology [0065] ; Hydrology [0045] ; Biogeography [0095]
May 19, 2022
https://rcin.org.pl/bgp-igipz/publication/280408
Edition name | Date |
---|