Struktura obiektu
Tytuł:

Wpływ lAA i BAP oraz warunków świetlnych na różnicowanie kalusa papryki in vitro

Inny tytuł:

Effects of lAA, BAP and light conditions on differentiation of pepper callus in vitro

Twórca:

Gatz, Andrzej ; Reinke, Marek

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

2004

Opis:

prace eksperymentalne

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

The aim of the presented research was to determine the changes of morphology (texture, friability, coloration), and to extend the cytodifFerentiation (tracheary element differentiation), as well as growth potential of pepper (Capsicum annuum L.) callus in response to growth regulators (lAA, BA) and various light conditions. Callus was induced under 16-h photoperiod from embedded, mature embryos which were placed on MS medium supplemented with 1 mg/i 2,4-D. After induction, callus was transferred on MS medium with lAA and BA (0.02, 0.1, 0.5 mg/1), added alone and in combinations. The cultures were incubated both in 16-h photoperiod and darkness for 4 weeks.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.65, 2 (2004)-.

Tom:

65

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

176

Strona końc.:

184

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: