RCIN and OZwRCIN projects

Object

Title: Changes in the gross body composition and the caloric value of the common voles during their postnatal development

Creator:

Sawicka-Kapusta, K.

Date issued/created:

1970

Resource type:

Tekst

Place of publishing:

Białowieża

Description:

U polnika zwyczajnego (Microtus arvalis) w wieku od 0 do 30 dni zbadano zmiany składu chemicznego i wartości kalorycznej ciała. Przeanalizowano łącznie 123 zwierzęta, które podzielono na 7 klas wiekowych (0-1, 3, 6, 9, 12, 20, 30 dni) (Tabela 1). Wszystkie oznaczenia składników ciała wykonano w suchej masie. Zawartość tłuszczu w ciele polników określano ekstrahując go eterem w aparacie Soxhlet'a. Białko wyliczano z całkowitej ilości azotu oznaczonego metodą Kjeldahl'a. W piecu do spalań oznaczano zawartość popiołu. Wartość kaloryczną określono spalając próbkę tkanek zwierząt w bombie kalorymetrycznej.

Type of object:

Czasopismo/Artykuł

Relation:

Acta Theriologica

Volume:

15

Issue:

4

Start page:

67

End page:

79

Detailed Resource Type:

Artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:11400 ; 10.4098/AT.arch.70-4

Source:

click here to follow the link

Language:

eng ; Streszcz. ang ; pol.

Rights:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitizing institution:

Instytut Biologii Ssaków Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Biblioteka Instytutu Biologii Ssaków PAN

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, lata 2010-2014, Priorytet 2. Infrastruktura strefy B + R ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Access:

Otwarty

Object collections:

Last modified:

Oct 2, 2020

In our library since:

Aug 24, 2012

Number of object content downloads / hits:

1023

All available object's versions:

https://rcin.org.pl/ibs/publication/27472

Show description in RDF format:

RDF

Show description in RDFa format:

RDFa

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information