Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Badanie kinetyki enzymatycznej hydrolizy tanin

Twórca:

Pohorecki, Ryszard ; Galwas-Zakrzewska, Magdalena

Data wydania/powstania:

2002

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Kinetic study of enzymatic hydrolysis of tannins

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

Tannins are present in many plant foods. Tannase (EC 3.1.1.20) catalyses hydrolysis of ester bonds in hydrolysable gallotannins releasing glucose and gallicacid. Enzyme was produced by Penicillium chrysogenum cultured in Czapek-Doxmedium containing tannic acid. The tannic acid was used as a substrate in theenzymatic reactions. The product inhibits the enzymatic reaction. It was determined that inhibition was of the competitive type. The mathematical model(Eg. 7) and kinetic constancy describing the process were determined:Km = 0,53-10 ‘'|mol/dm3), Rm = 1,2610-3 (mol/dm^minj, Kp=2,04-10-'* (mol/dm^j.The results obtained from the model well agree with those obtained experimentally.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.57, 2 (2002)-.

Tom:

57

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

184

Strona końc.:

192

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:138091 ; IChB B-53

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

7 wrz 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

210

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/ichb/publication/173289

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Badanie kinetyki enzymatycznej hydrolizy tanin 2 paź 2020
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji