Genetyczna modyfikacja drobnoustrojów do produkcji etanolu z hydrolizatów hemicelulozowych
Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
The efficient and complete conversion of lignocellulosic hydrolysates to ethanol as a resultof fermentation processes makes possible the production of a bio-fuel competitive with petroleum.Traditional organisms used in ethanol fermentation, e.g. Saccharomyces cerevisise and Zymomonas mobilis, are unable to ferment pentose sugars. To overcome this problem genetic modifications of S. cerevisiae, Z. mobilis and E. coU were performed in order to produce ethanol directlyfrom xylose and arabinose. The performance of the recombinant strains is encouraging: especiallyover the last 3 years the progress has been rapid. There is a possibility that strains of thesethree species may find a separate application in the fermentation of specific plemt biomasses.
Biotechnologia, vol.42, 3 (1998)-.
0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:143893 ; IChB B-38
Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
18 lis 2020
22 paź 2020
160
https://rcin.org.pl/ichb/publication/179222
Nazwa wydania | Data |
---|---|
Genetyczna modyfikacja drobnoustrojów do produkcji etanolu z hydrolizatów hemicelulozowych | 18 lis 2020 |
Nowak, Jacek K.
Borkowska, Bożenna
Ziółkowski, Piotr Babula- Skowrońska, Danuta Kaczmarek, Małgorzata Cieśla, Agata Sadowski, Jan
Lasik, Małgorzata Nowak, Jacek
Kuligowski, Maciej Nowak, Jacek