Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Wykorzystanie lizozymu do utrwalania żywności w diagnostyce medycznej i farmakologii

Twórca:

Kijowski, Jacek ; Leśnierowski, Grzegorz

Data wydania/powstania:

1995

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

The application of lysozyme as a food preservative and a pharmaceutical

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

pharmaceutical was reviewed. Especially the cell walls of Gram—positive strains are enzymesensitive. The Japanese have been the largest users of lysozyme in practical applications. Theyhave patented processes using the enzyme as a preservative on fresh fruit and vegetables,seefood, meat and sake. Lysozyme was also used as a supplement to infant-feeding formulas tomake them more closely resemble human milk. Cheese is the product on which most of theapplications of lysozyme as a preservative has been done. Lysozyme protects semi-hard cheesesuch as Edam and Gouda, by inhibiting the growth of butric acid bacteria. The pharmaceuticaluse of lysozyme has included treatment of viral and bacterial infections. The level of serumlysozyme in humans and animals has been used as a marker of infections. The enzyme hasbeen shown to increase the effectiveness of some antibiotics.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.29, 2 (1995)-.

Tom:

29

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

130

Strona końc.:

140

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:147877 ; IChB B-25

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

20 lis 2020

Data dodania obiektu:

20 lis 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

1152

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/ichb/publication/183479

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji