Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Biochemiczna i molekularna charakterystyka bakteriocyn wytwarzanych przez bakterie z rodzaju Propionibacterium

Twórca:

Gwiazdowska, Daniela

Data wydania/powstania:

2010

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Biochemical and molecular characteristics of bacteriocins produced by Propionibacterium

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

Bacteriocins are antimicrobial proteins or peptides produced by both Gram-positive and Gram-negative bacteria. Many of these metabolites are active towards closely related species, but some of them are able to inhibit bacteria not related with bacteriocin producer, including food pathogens such as Listeria monocytogenes or Clostridium botulinum. The most studied bacteriocins are those produced by lactic acid bacteria, but an increased interest in bacteriocins synthesized by propionibacteria has been observed in the last years. In this paper, the data on molecular characteristics and biochemical properties of actually known bacteriocins produced by this group of bacteria are presented.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.90, 3 (2010)-.

Tom:

90

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

75

Strona końc.:

93

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:71492 ; IChB B-85

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

23 maj 2019

Liczba pobrań / odtworzeń:

989

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/ichb/publication/93539

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji