Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Food of the red-backed shrike Lanius collurio: a comparison of three methods of diet analysis
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy na terminalach komputerowych w instytucji, która ją udostępnia.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy na terminalach komputerowych w instytucji, która ją udostępnia.

Tytuł: Food of the red-backed shrike Lanius collurio: a comparison of three methods of diet analysis

Inny tytuł:

Acta Ornithologica, vol. 38, no. 1 ; Badania składu pokarmu gąsiorka: porównanie wyników uzyskanych metodami analizy pierścieni okołoszyjnych, wyplówek i resztek pokarmowych ; Assessing the red-backed shrike diet

Współtwórca:

Polska Akademia Nauk. Muzeum i Instytut Zoologii

Wydawca:

Museum & Institute of Zoology

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

Bibliogr. s. 61-62 ; S. [59]-63 : il. ; 27 cm ; Streszcz. pol.

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Abstrakt:

The diet of the Red-backed Shrike (Lanius collurio) was analysed from collars in nestlings, pellets and prey remains in larders. All the material was collected from the same territories in western Poland.A total of 2855 prey items were identified from all the samples. Insects, mainly Coleoptera, Hymenoptera and Orthoptera, constituted 98.9% of all the prey items identified.In order to determine the diet and predict the impact of food resources on Red-backed Shrike populations, three methods should be used together: pellet content analyses, collar sampling and larder analysis. Our findings suggest that pellet content analysis is an easy and non-invasive method for estimating prey diversity and the frequency index. However, collars are necessary to determine nestling diets. Analyses of prey remains in larders should be used to find large prey, handled before consumption. In a more advanced geographical analysis of the content of the shrike diet, we suggest pooling the data obtained by different methods from the same place, and/or carefully assign methods of diet analyses.

Czasopismo/Seria/cykl:

Acta Ornithologica

Tom:

38

Zeszyt:

1

Strona pocz.:

59

Strona końc.:

63

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:45691

Źródło:

MiIZ PAN, patrz sygn. czas. P.257-38-1 ; MiIZ PAN, patrz sygn. czas. P.4568-38-1 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

eng

Prawa:

Prawa zastrzeżone - dostęp ograniczony

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone wyłącznie na terminalach Muzeum i Instytutu Zoologii PAN w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitalizacja:

Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Muzeum i Instytutu Zoologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, lata 2010-2014, Priorytet 2. Infrastruktura strefy B + R ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Zamknięty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

10 cze 2014

Liczba pobrań / odtworzeń:

38

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/miiz/publication/55593

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Obiekty Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji