• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Zmiany zatrudnienia i źródeł utrzymania ludności w gospodarstwach rolnych w latach 2005-2007

Creator:

Frenkel, Izasław

Date issued/created:

2009

Resource type:

Tekst

Publisher:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Place of publishing:

Warszawa

Type of object:

Czasopismo/Artykuł

Abstract:

W artykule przedstawiono wyniki analizy zmian zatrudnienia i źródeł utrzymania ludności w indywidualnych gospodarstwach rolnych w świetle danych reprezentacyjnych badań struktury gospodarstw rolnych przeprowadzonych przez GUS w latach 2005 i 2007. Przedmiotem analizy zatrudnienia były w szczególności zmiany liczby pracujących w gospodarstwach rolnych w podziale na pracujących wyłącznie, głównie i dodatkowo w gospodarstwie oraz struktury każdej z tych populacji według cech demograficznych i poziomu wykształcenia. W odniesieniu do dochodów skoncentrowano się na analizie zmian w strukturze gospodarstw domowych według głównego źródła dochodów, wyodrębniając m.in. dochody z działalności rolniczej, pracy najemnej, pozarolniczej działalności gospodarczej i źródeł niezarobkowych, w tym emerytur i rent. Zarówno zmiany zatrudnienia, jak i dochodów analizowane były w zróżnicowaniu według grup obszarowych gospodarstw rolnych. Oceniając w konkluzji przedstawione tendencje zmian, uznano, że na ogół zmierzały one w pożądanym kierunku: zmniejszyła się ogólna liczba pracujących w gospodarstwie, zwiększył się odsetek pracujących poza gospodarstwem i odsetek gospodarstw uzyskujących dochody z tej pracy, wzrósł poziom wykształcenia użytkowników gospodarstw. Podstawą tych zmian było głównie zmniejszenie się liczby gospodarstw i poprawa ich struktury obszarowej, wzrost popytu na pracę poza rolnictwem oraz rozwój szkolnictwa na poziomie średnim i wyższym.

References:

Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2005 r., 2006. GUS, Warszawa.
Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2007 r., 2008. GUS, Warszawa.
Frenkel I., 2007: Pracujący w gospodarstwach rolnych – według spisów rolnych w latach 2002 i 2005. „Monografie i Studia” 1. IRWiR PAN, Warszawa.
Frenkel I., 2009: Regionalne zróżnicowanie zatrudnienia ludności w gospodarstwach rolnych. W: Miejsce obszarów wiejskich w zagospodarowaniu przestrzennym. „Studia Obszarów Wiejskich” 16. Komitet Przestrzennego Zagospodarowania Kraju PAN, Warszawa.

Relation:

Wieś i Rolnictwo

Issue:

4 (145)

Start page:

50

End page:

66

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:241799 ; doi:10.53098/wir.2009.4.145/03 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)

Source:

kliknij tutaj, żeby przejść

Language:

pl

Language of abstract:

eng

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem:

Digitizing institution:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Projects co-financed by:

Program "Rozwój czasopism naukowych"- Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (projekt numer RCN/SP/0473/2021/1)

Access:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

18 mar 2025

Data dodania obiektu:

10 lip 2024

Liczba pobrań / odtworzeń:

10

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/278218

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji