Zielińska, Krystyna J. ; Stecka, Krystyna M. ; Grzybowski, Roman A. ; Suterska, Alina M.
Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
We studied the effect of polysaccharides: native and soluble potato starch,amylopectin, amylose, dextrin and maltodextrin, disugars - maltose, saccharoseand lactose, and of simple sugars - glucose, mannose and xylose on intensityof biosynthesis amylases, being expressed as an activity of alpha-amylase andglucoamylase, contained in the liquid after cultivation of bacteria strains:Lactobacillus plantarum K, Lactobacillus plantarum C and Lactobacillus amylovorus. Itwas found that native and soluble potato starch, being used as the only sourceof carbon in culture medium, stimulated the process of amylases biosynthesisby the examined bacterial strains.
Biotechnologia, vol.63, 4 (2003)-.
0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:129804 ; IChB B-59
Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
Oct 2, 2020
Jun 30, 2020
576
https://rcin.org.pl/publication/162532
Edition name | Date |
---|---|
Wpływ źródła węgla na indukowanie biosyntezy amylaz przez Lactobacillus plantarumi Lactobacillus amylovorus | Oct 2, 2020 |
Borkowska, Bożenna
Ziółkowski, Piotr Babula- Skowrońska, Danuta Kaczmarek, Małgorzata Cieśla, Agata Sadowski, Jan
Nowak, Jacek K.