Obiekt

Tytuł: "Ostrea edulis" [Małże] na polskich stołach w świetle źródeł archeologicznych i pisanych z doby nowożytnej = Ostrea edulis on the polish table in the light of archaeological and written sources from the modern era

Twórca:

Kurzawska, Aldona ; Rutkowska, Grażyna

Data wydania/powstania:

2013

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Kwartalnik Historii Kultury Materialnej R. 61. Nr 1 (2013)

Wydawca:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

il. kolor. ; 24 cm

Typ obiektu:

Książka/Rozdział

Bibliografia:

Antonowska Gorączniak O. 2010. Badania wału grodu z Ostrowa Tumskiego w Poznaniu. Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne 10, 233-244.
Bogucka M. 1970. Handel zagraniczny Gdańska w pierwszej połowie XVII wieku .Wrocław.
Classen C. 1998. Shells. Cambridge Manuals in Archaeology. Cambridge.
Czapliński W. and Długosz J. 1976. Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku.Warszawa.
Fabiani B. 1988. Na dworze Wazów w Warszawie.Warszawa.
Jacobsen R. 2007. A Geography of Oysters. New York.
Keiner Ch. 2010. The Oyster Quuestion. Athens.
Kuchowicz Z.1975. Obyczaje staropolskie XVII-XVIII wieku. Łódź.
Kuklińska K. 1976. Handel Poznania w drugiej połowie XVIII wieku. Poznań.
Kurlansky M. 2006.The Big Oyster. New York.
Levasseur O. 2006. Histoire de l huitre en Bretagne. Montroulez- Morlaix.
Makowiecka M. and Makowiecki D. 2005. Pożywienie zwierzęce mieszkańców osad przedlokacyjnych i okolic Starego Rynku w Poznaniu w świetle źródeł archeozoologicznych . In Z. Kurnatowska and T.Jurek (eds.) Civitas Posnaniensis . Studia z dziejów średniowiecznego Poznania. Poznań.
Makowiecka A et al. 2012. Analiza źródeł przyrodniczych. Wyniki badań archeozoologicznych. In M. Wiewióra (ed.) Zamek w Grudziądzu. Studia i materiały . Toruń, 305-333.
Makowiecki D. 2002. Badania archeozoologiczne pozostałości kostnych z obiektu gospodarczego klasztoru w Bierzwniku . Zeszyty Bierzwnickie 4, 105-124.
McMurray P. 2007.Consider the Oyster. New York.
Obuchowska-Pysiowa. 1981.Udział Krakowa w handlu zagranicznym Rzeczypospolitej w pierwszych latach XVII wieku. Wrocław
Olszacki T. and Różański A. 2011. Zamek w Gołańczy na Pałukach w świetle nowych badań (sezony 2009 i 2010). Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne 12, 343-371.
Pawlak P et al. 2003. Mury obronne biskupa Jana Lubrańskiego. Kronika Miasta Poznania 1, 96-104.
Preesdee C. 2011. London Oyster Guide. London.
Popiołek B. 2003. Kobiecy świat w czasach Augusta II. Kraków.
Poppe G.T. and Goto Y. 2000. European Seashells 2.Hackenheim.
Pullat R. Suurma L. 2006. Inwentarze mienia jako źródło do historii luksusu w miastach estońskich na początku czasów nowożytnych (XVIII w.). Kwartalnik Historii Kultury Materialnej 54, 283-292.
Sikorski A. and Dębski A. 2005.Ostrów Tumski 10 – charakterystyka warstw i materiałów źródłowych w ywkopie XXIV. In Poznań wczesnym średniowieczu 5. Poznań, 23-58.
Slott R.2004. Oyster. London.
Smith D. 2010. Oyster – a World History. London.
Szwagrzyk J.A. 1990.Pieniądz na ziemiach polskich X-XXw. Wrocław.
Walsh R. 2009. Sex, Death and Oysters. Berkeley.
Więcławski B. 1985. Zaopatrzenie i konsumpcja w Poznaniu w drugiej połowie XVIII wieku. Poznań.
Wojtyńska W. 1996. Paul Tremo – kucharz Stanisława Augusta. Kronika Zamkowa 1, 50-56.

Czasopismo/Seria/cykl:

Kwartalnik Historii Kultury Materialnej

Tom:

61

Zeszyt:

1

Strona pocz.:

43

Strona końc.:

62

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:54803 ; 0023-5881

Źródło:

IAiE PAN, sygn. P 329 ; IAiE PAN, sygn. P 330 ; IAiE PAN, sygn. P 331 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Archeologii i Etnologii PAN

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji