Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy po zalogowaniu.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy po zalogowaniu.

Tytuł: The Landed Gentry Over the Berezyna River and La Plata

Twórca:

Pełczyński, Grzegorz

Data wydania/powstania:

2010-2011

Typ zasobu:

Artykuł

Inny tytuł:

Ethnologia Polona 31-32 (2010-2011)

Wydawca:

Institute of Archaeology and Ethnology Polish Academy of Sciences

Miejsce wydania:

Warszwa

Opis:

24 cm

Abstrakt:

Artykuł jest poświęcony szlachcie zagrodowej na Białorusi. We wschodniej części tego kraju aż do początku XX w. przeważała ludność posługująca się dialektami wschodniosłowiańskimi i wyznająca prawosławie, ale rzadko mająca świadomość przynależności do narodu białoruskiego. Poza tą grupą żyła tam ludność polska: polskojęzyczna, katolicka, w większości świadomie przynależąca do narodu polskiego. W sporej liczbie była to szlachta zagrodowa. Akcja powieści napisanych przez Floriana Czarnyszewicza dzieje się właśnie na tym obszarze Białorusi. Czarnyszewicz pochodzi ze szlachty zaściankowej, których siedziby były rozlokowane nad Berezyną. Żyjąc na tym obszarze do początku lat dwudziestych, zawarł doświadczenia tej społeczności w swych książkach, które napisał na emigracji w Argentynie

Bibliografia:

Czarnyszewicz Florian, 1953, Wicik Żywica, Buenos Aires
Czarnyszewicz Florian, 1958, Losy pasierbów, Libella, Paris
Czarnyszewicz Florian, 1963, Chłopcy z Nowoszyszek, Polska Fundacja Kulturalna, London
Czarnyszewicz Florian, 1991, Nadberezyńcy, FIS, Lublin
Danilewicz-Zielińska Maria, 1999, Szkice o literaturze emigracyjnej, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław
Iwanow Mikołaj, 1991, Pierwszy naród ukarany. Polacy w Związku Radzieckim 1921–1939, PWN, Warsaw–Wroclaw
Kabzińska Iwona, 1999, Wśród „kościelnych” Polaków. Wyznaczniki tożsamości etnicznej (narodowej) Polaków na Białorusi, Instytut Archeologii i Etnologii PAN, Warsaw
Kabzińska Iwona, 2009, Między pragnieniem ideału a rzeczywistością. Polacy na Litwie, Białorusi i Ukrainie w okresie transformacji systemowej przełomu XX i XXI stulecia, Zakład Wydawniczy Letter Quality,Warsaw
Kotowicz-Borowy Irena, 2007, Drobna szlachta jako zjawisko kulturowe [in:] Dziedzictwo kulturowe pograniczy. Drobna szlachta. Wydawnictwo SGGW, Warsaw, pp. 39–47
Kowalczyk Andrzej Stanisław, 1990, Końcówka. Floriana Czarnyszewicza pożegnianie z Kresami, “Tygodnik Powszechny”, No 25, pp. 7
Mironowicz Eugeniusz, 1999, Białoruś, Wydawnictwo Trio, Warsaw
Radzymińska Józefa, 1984, Książki i przyjaźnie, Instytut Wydawniczy PAX, Warsaw
Stempowski Jerzy, 2001, Szkice literackie. Klimat życia i klimat literatury 1948–1967, Warsaw
Wańkowicz Melchior, 1953, Przedmowa [in:] Czarnyszewicz Florian, Wicik Żywica, Buenos Aires, pp. 5–12
Zadencka Maria, 1955, W poszukiwaniu utraconej ojczyzny. Obraz Litwy i Białorusi w twórczości wybranych polskich pisarzy emigracyjnych, UU, Uppsala

Czasopismo/Seria/cykl:

Ethnologia Polona

Tom:

31-32

Strona pocz.:

245

Strona końc.:

252

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:61380 ; 0137-4079

Źródło:

IAiE PAN, sygn. P 366 ; IAiE PAN, sygn. P 367 ; IAiE PAN, sygn. P 368 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

eng

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Archeologii i Etnologii PAN

Obiekty

Podobne

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji