Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: The use of anaesthetizing substance in studies on the food habits of zooplankton communities

Twórca:

Gliwicz, Zbigniew Maciej

Data wydania/powstania:

1968

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Food habits of zooplankton communities ; Zastosowanie substancji inaktywującej w badaniach nad odżywianiem się zespołów zooplanktonu

Współtwórca:

Polska Akademia Nauk. Komitet Ekologiczny

Wydawca:

Państwowe Wydawnictwo Naukowe

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

Strony 279-295 : ilustracje ; 24 cm ; Bibliografia na stronach 294-295 ; Streszczenie w języku polskim

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Abstrakt:

A description is given of the method used for field experiments which made it possible to examine the food composition and feeding rate of a whole natural zooplankton community in situ. The principle of this method is comparison of the abundance of nannoplankton, bacteriaplankton and detritus in lake water with active zooplankton and in lake water with anaesthetized zooplankton, after exposing this water for a definite period in transparent organic glass apparatus. Initial results are given to illustrate this method.

Bibliografia:

1. Bernatowicz, S. 1960 - The methods of investigations of vascular plants in lakes - Roczn. Nauk roln. 77 B: 61-78. (Polish, English summary).
2. Beljackaja-Potaenko, J. S. 1964 - Kolicestvennye dannye po bakterjalnomu pitaniju zooplanktona - Biolog. osnovy rybnogo chozjajstva na vnutrennych vodoemach pribaltiki. Trudy naucnoj konf., Minsk, 277-282.
3. Corner, E. D. S. 1961 - On the nutrition and metabolism of zooplankton. I. Preliminary observations on the feeding of the marine copepod Calanus helgolandicus (Claus) - J. Mar. biol. Ass. U.K. 41: 5-16.
4. Erman, L. A. 1956 - O kolicestvennoj storone pitanija kolovrotok - Zool. Z. 35: 965-971.
5. Erman, L. A. 1958 - Novye laboratornye ustanovki dla kultirovanija kolovrotok i izucenija ich pitanija - Naucn. dokl. vyss. sk., Biol. nauki, 4: 11-15.
6. Erman, L. A. 1962a – Ob ispolzovanii troficeskich resursov vodoemov planktonnymi kolovrotkami - Bjull. mosk. Obsc. Isp. Prir., Otd. biol. 67: 3 2-47.
7. Erman, L. A. 1962b - Pitanie i rozmnozenie planktonnych kolovratok Brachionus calyciflorus Pall. v massovych kulturach - Dokl. Akad. Nauk SSSR, 144: 926-929.
8. Esterly, C.O. 1916 - The feeding habits and food of pelagic copepods and the question of nutrition by organic substances in solution in the water - Univ. Calif. Publ. Zool. 9: 253-340.
9. Fryer, G. 1957a - The food of some freshwater cyclopoid copepods and its ecological significance - J. Anim. Ecol. 26: 263-286.
10. Fryer, G. 1957b - The feeding mechanism of some freshwater cyclopoid copepods - Proc. Zool. Soc. Lond. 129: 1-25.
11. Geen, G. H., Hargrave, B. T. 1966 - Primary and secondary production in Bras d'Or Lake, Nova Scotia, Canada -Verb. int. Vereinig. Limnol. 16: 333-340.
12. Komarova, I. V. 1966 - lzucenie pitanija Ceriodaphnia quadrangula, C. pulchella, Moina rectirostris, M. brachiatn, M. macrocopa i Diaphanosoma brachyurum - Trudy vsesojuzn. nauc. - issled. Inst. prudov. rybn. Choz. 14: 213-225.
13. Monakov, A. V., Sorokin, J. I. 1960 - Eksperymentalnoe izucenie pitanija dafni s pomoscju C14 - Dokl. Akad. Nauk SSSR, 135: 1516-1518.
14. Nauwerck, A. 1959 - Zur Bestimmung der Filtierrate limnischer Planktontiere - Arch. Hydrobiol. Suppl. 25: 83-101.
15. Nauwerck, A. 1963 - Die Beziechungen zwischen Zooplankton und Phytoplankton im See Erken - Symb. bot. upsaliens. 17: 1-163.
16. Pourriot, R. 1965 - Recherches sur l'ecologie des rotiferes - Vie et Milieu, Suppl. 21: 1-224.
17. Prosser, C. L. 1940 - Action potentials in the nervous system of the crayfish. Effects of drugs and salts upon synaptic transmission – J. Cellular Comp. Physiol. 16: 25-38.
18. Rigler, F. H. (in press) - Quantitative methods for studying the feeding of planktonic Crustacea (Grazing and Secondary Production in Freshwater Communities, Ed. W. T. Edmondson) - London, New York.
19. Rodina, A. G. 1965 - Metody vodnoj mikrobiologii - Moskva, Leningrad, 363 pp.
20. Sorokin, J. I. 1966 - Carbon 14 Method in the Study of the Nutrition of Aquatic Animals - Int. Rev. Hydrobiol. 51: 209-224.
21. Storch, O. 1924 - Morphologie und Physiologie des Fangapparat der Cladoceren und Euphyllopoden - Ergeb. Fortschr. Zool. 6: 125-230.
22. Storch, O. 1929 - Analyse der Fangapparat niederer Krebs auf Grund von Mikro-Zeitlupenfnahmen - Biologia Generalis, 5: 40-58.
23. Utermohl, H. 1925 - Limnologische Phytoplanktonstudien - Arch. Hydrobiol. Suppl. 5: 1-527.
24. Wiersma, C. A. G., Schallek., W. 1948 - Influence drugs on response of a crustacean synapse to preganglionic stimulation - J. Neurophysiol. 11: 491-496.

Czasopismo/Seria/cykl:

Ekologia Polska. Seria A

Tom:

16

Zeszyt:

13

Strona pocz.:

279

Strona końc.:

295

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:70384

Źródło:

MiIZ PAN, sygn. P.2840 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

eng

Język streszczenia:

pol

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Muzeum i Instytutu Zoologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

4 lut 2022

Data dodania obiektu:

17 kwi 2019

Liczba pobrań / odtworzeń:

78

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/86226

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji