Obiekt

Tytuł: Taxonomy: should it remain a serious branch of scienceor be transformed into a formal game?

Twórca:

Hołyński, Roman B.

Data wydania/powstania:

15 VI 2017

Typ zasobu:

Tekst

Wydawca:

Uncensored Scientists Group ; Roman Hołyński

Miejsce wydania:

Milanówek

Opis:

11-13 s.

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Bibliografia:

CRACRAFT J. 1983. Species concepts and speciation analysis. Curr. Orn. 1: 159-187
GARMONSWAY G.N. 1969. The Penguin English dictionary. Harmondsworth (Middlesex):Penguin Books: 1-819
GARNETT S.T., L. CHRISTIDIS. 2017. Taxonomy anarchy hampers conservation. Nature 546,7656: 25-27
HOŁYŃSKI R.B. 1977. Taksonomia form allopatrycznych. Biul. Inf. Pol. Tow. Ent. 20: 64-67
HOŁYŃSKI R.B. 1992. Allopatry and the definition of species. Proc. IV Eur. Cgr. Ent.[1991] 2: 399-403
HOŁYŃSKI R.B. 1993. A reassessment of the internal classification of the Buprestidae LEACH(Coleoptera). Crystal (Zool.) 1: 1-42
HOŁYŃSKI R.B. 2005. Philosophy of science from a taxonomist’s perspective. Genus 16, 4:469-502
HOŁYŃSKI R.B. 2010. Taxonomy and the mediocrity of DNA barcoding – some remarks onPacker et al. 2009: DNA barcoding and the mediocrity of morphology. Arthr. Syst.Phyl. 68, 1: 143-150
MAYR E. 1940. Speciation phenomena in birds. Am. Nat. 74: 249-278
PACKER L., J. GIBBS, C. SHEFFIELD, R. HANNER. 2009. DNA barcoding and the mediocrityof morphology. Mol. Ec. Res. 9, Suppl.1: 42-50
QUEIROZ K. DE. 1998. The general lineage concept of species, species criteria, and theprocess of speciation. In: D.J. HOWARD, S.H. BERLOCHER [eds.]. Species andspeciation. Oxford: Oxf. Univ. Press: 57-75
SIMPSON G.G. 1961. Principles of animal taxonomy. N.York: Columbia Univ. Pr.: 1-247

Czasopismo/Seria/cykl:

Procrustomachia

Tom:

2

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

11

Strona końc.:

13

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:69238 ; ISSN 2543-7747

Język:

eng

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Muzeum i Instytutu Zoologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2020-10-06

Data dodania obiektu:

2019-03-08

Liczba wyświetleń treści obiektu:

18

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/90210

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Vol. 2, no 2 (2017) 2020-10-06
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji