Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Ukorzenianie in vitro i aklimatyzacja w szklarni mikrosadzonek piwonii chińskiej

Twórca:

Gabryszewska, Eleonora

Data wydania/powstania:

2010

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Rooting in vitro and acclimatization in the greenhouse of herbaceous peony plantlets

Współtwórca:

Institute of Bioorganic Chemistry PAS ; Committee on Biotechnology PAS

Wydawca:

Instytut Chemii Bioorganicznej PAN ; Komitet Biotechnologii PAN

Abstrakt:

The influence of sucrose concentration (10 and 30 g 1'). low level of nitrogen salts (1/8 KNO3, 1/8 NH3NO4), auxins (IBA 1 mg 1' + lAA 1 mg 1' + N/\A 0,01 mg 1'), and temperature (15°C, 20°C) on the rooting in vitro and acclimatization in the greenhouse of two cultivars (‘Jadwiga’, ‘Professor Wójcicki’) of Paeonia lactiflora were investigated. The level of endogenous carbohydrates in the peony shoots and roots during the rooting and acclimatization phases were analysed. There were a higher rooting and acclimatization percentage of ‘Professor Wójcicki’ cultivar than ‘Jadwiga’ cultivar. Also, more roots were produced by shoots of‘Professor Wójcicki’ cultivar. The presence of auxins in the medium and the higher concentration of sucrose (30 g I ') stimulated number of roots/shoot. On the other hand, the higher rooting percentage was found on the auxin-free medium in the presence of high level of sucrose. The shoots of ‘Professor Wójcicki’ rooted best when cultured at 20°C, but the shoots of ‘Jadwiga’ at lower temperature - 15°C. During the rooting stage, the major sugars detected in the peony microplants were sucrose, glucose and fructose. After four weeks of acclimatization, the plantlets accumulated starch and showed strong inhibition of shoot growth, and dormant buds were developed.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.89, 2 (2010)-.

Tom:

89

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

172

Strona końc.:

179

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:71670 ; IChB B-84

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

28 maj 2019

Liczba pobrań / odtworzeń:

1508

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/93997

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji