Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Białka termicznej histerezy — struktura, funkcja, znaczenie użytkowe

Twórca:

Turkiewicz, Marianna

Data wydania/powstania:

1999

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Białka termicznej histerezy — struktura, funkcja, znaczenie użytkowe

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

The paper reports on distribution in nature, properties and molecular structure of antifreezeproteins, especially from fish (a continual biosynthesis) and from fish inhabiting northern partof moderate zone waters (a seasonal synthesis). Three main functions of THPs are described,i.e. inhibition of ice crystals growth, inhibition of ice recrystallization, and inhibition of icenucleating proteins. Main approaches of THPs research, aimed at their commercialization, agricultural application (crop protection, transgenic plants and fish, resitant to low temperatures),food industry (including frozen foods) and medicine (cryoprotection of cells, tissues and organsfor transplantations) are discussed, Cryotoxity THPs detected by some researchers is also mentioned

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.44, 1 (1999)-.

Tom:

44

Zeszyt:

1

Strona pocz.:

11

Strona końc.:

33

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:143446 ; IChB B-40

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2020-11-18

Data dodania obiektu:

2020-10-19

Liczba wyświetleń treści obiektu:

17

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/178635

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji