Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Rola błony plazmotycznej w tolerancji drożdży na etanol

Twórca:

Grajek, Włodzimierz ; Walkowiak-Tomczak, Dorota

Data wydania/powstania:

1993

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Role of plasma membrane in ethanol tolerance of yeasts

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

Tolerance of yeast to high ethanol concentration depends on cell membrane lipid composition.High contents of unsaturated fatty acids and sterols increase the cell structure stability andviability as well as the fermentation aetivity of yeasts. The cultivation of microorganisms atelevated temperatures and high osmotic pressure increase the lipid saturation degree and asa consequence the cell sensibility to stress.Natural tolerance of yeasts to ethanol can be improved by technological means. It can bedone by supplementation of fermentation broth with a source of unsaturated lipids, and, alternatively, by medium aeration to stimulate lipid biosynthesis.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.22, 3 (1993)-.

Tom:

22

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

157

Strona końc.:

165

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:154170 ; IChB B-18

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

31 gru 2020

Data dodania obiektu:

31 gru 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

234

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/188412

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji