Role of plasma membrane in ethanol tolerance of yeasts
Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Tolerance of yeast to high ethanol concentration depends on cell membrane lipid composition.High contents of unsaturated fatty acids and sterols increase the cell structure stability andviability as well as the fermentation aetivity of yeasts. The cultivation of microorganisms atelevated temperatures and high osmotic pressure increase the lipid saturation degree and asa consequence the cell sensibility to stress.Natural tolerance of yeasts to ethanol can be improved by technological means. It can bedone by supplementation of fermentation broth with a source of unsaturated lipids, and, alternatively, by medium aeration to stimulate lipid biosynthesis.
Biotechnologia, vol.22, 3 (1993)-.
0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:154170 ; IChB B-18
Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
31 gru 2020
31 gru 2020
245
https://rcin.org.pl/publication/188412
Nazwa wydania | Data |
---|---|
Rola błony plazmotycznej w tolerancji drożdży na etanol | 31 gru 2020 |
Borkowska, Bożenna
Ziółkowski, Piotr Babula- Skowrońska, Danuta Kaczmarek, Małgorzata Cieśla, Agata Sadowski, Jan
Grajek, Włodzimierz
Grajek, Włodzimierz
Grajek, Włodzimierz
Grajek, Włodzimierz