Object

Title: The rate of passage of foodstuffs through the alimentary tracts of certain Microtidae under laboratory conditions; Szybkość przechodzenia treści przez przewód pokarmowy niektórych Microtidae w warunkach laboratoryjnych

Creator:

Kostelecka-Myrcha, A. ; Myrcha, A.

Date issued/created:

1964

Resource Type:

Article

Place of publishing:

Białowieża

Description:

Transport wegetatywnych części roślin i nasion przebadano u 179 osobników należących do czterech gatunków z rodziny Microtidae (Tabela 1). W eksperymentach zastosowano metodę opracowaną przez Castle (1956) i zmodyfikowaną przez Gilla (1957). Jako wskaźnika użyto części pożywienia zabarwionej fuksyną zasadową. Pokarm testowy podawano zwierzętom raz dziennie. Barwne resztki liczono w pieciu polach widzenia mikroskopu w próbkach kału zbieranego w odstępach jednogodzinnych i odpowiednio rozcieńczanych. Następnie obliczono procent barwnych resztek wydalonych w poszczególnych godzinach doświadczeń i wykreślono krzywe w/g Balcha (1950). Wyznaczono także wartości R (Castle, 1956), obliczono czasy wydalania 5%, 50%, 90% i 100% pożywienia testowego i otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej (test t-Studenta).

Relation:

Acta Theriologica

Volume:

9

Issue:

4

Start page:

37

End page:

53

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

oai:rcin.org.pl:9309 ; 10.4098/AT.arch.64-20

Source:

click here to follow the link

Language:

eng ; sum . eng ; pol

Rights:

Rights Reserved - Free Access

Terms of use:

Copyright-protected material. May be used within the limits of statutory user freedoms

Digitizing institution:

Mammal Research Institute of the Polish Academy of Sciences

Original in:

Library of the Mammal Research Institute Polish Academy of Sciences

Projects co-financed by:

Programme Innovative Economy, 2010-2014, Priority Axis 2. R&D infrastructure ; European Union. European Regional Development Fund

Objects

Similar

This page uses 'cookies'. More information