Obiekt

Tytuł: Lipazy — narzędzie w biotechnologii tłuszczów i olejów

Twórca:

Adamczak, Marek ; Bednarski, Włodzimierz

Data wydania/powstania:

1994

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Lipases — tool in oils and fats biotechnology

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

Lipases (acylglycerol hydrolases EC 3.1.1.3) comprise a group of enzymes of widespreadoccurrence. Their biological function is to catalyse the hydrolysis of triacylglycerols to give freefatty acids, diacylglycerols, monoacylglycerols and glycerol. This reaction is reversible, so thatthe enzymes also catalyse the formation of acylglycerols. A feature which differs lipases fromother enzymes is their activity on water-insoluble substrates, at oil-water interface. Interest inlipases from different sources, in particular from microorganisms, has markedly increased inthe last decade due to the potential applications of lipases in food industry, chemical industry,chemistry, biochemistry and medicine.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.27, 4 (1994)-.

Tom:

27

Zeszyt:

4

Strona pocz.:

140

Strona końc.:

153

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:148138 ; IChB B-23

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2020-11-23

Data dodania obiektu:

2020-11-23

Liczba wyświetleń treści obiektu:

60

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/183653

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji