Obiekt

Tytuł: Kontakty mieszkańców ziem polskich ze światem celtyckim u schyłku okresu halsztackiego i we wczesnym okresie lateńskim

Twórca:

Woźniak, Zenon

Data wydania/powstania:

2010

Typ zasobu:

Artykuł

Inny tytuł:

Kontakte der Bewohner vom Gebiet Polens mit der keltischen Welt in der ausgehenden Hallstatt- sowie frühen Laténezeit ; Przegląd Archeologiczny T. 58 (2010)

Wydawca:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Wrocław

Opis:

il. ; 29 cm ; Bibliogr. s. 95-101

Abstrakt:

The aim of this article is to show relations between inhabitants of Polish lands to the western Hallstatt Culture in Hallstatt D3 phase and to early La Tene Culture in La Tene A and B phases. Author elaborates a collection of about 200 fibulae from this period and other 20 relics dated at La Tene period - importations and local products inspired by Hallstatt and early La Tene style. Their chronology in accordance with actual state of research and also directions of connection with Celtic area in various phases have been corrected. The local centres of fibulae production have been also located. Author tried to prove high level and invention of local workshops especially in the beginning of La Tene A phase

Czasopismo/Seria/cykl:

Przegląd Archeologiczny

Tom:

58

Strona pocz.:

39

Strona końc.:

104

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:61413 ; 0079-7138

Źródło:

IAiE PAN, sygn. P III 149 ; IAiE PAN, sygn. P III 272 ; IAiE PAN, sygn. P III 353 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Archeologii i Etnologii PAN

Dofinansowane ze środków:

Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji