Obiekt

Tytuł: Polskie osiągnięcia w dziedzinie ochrony przyrody regionów polarnych

Twórca:

Olech, Maria

Data wydania/powstania:

1997

Typ zasobu:

Tekst

Wydawca:

Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Kraków

Opis:

21 cm ; ilustracja ; bibliografia na stronach 31-34 ; ISSN 0009-6172

Bibliografia:

Birkenmajer K. 1975. Ochrona przyrody w Archipelagu Svalbard. Wszechświat 9: 216-217.
Ferens B. 1959. „Rzeź zwierząt” w Arktyce. Ochr. Przyr. 26: 65-94.
Ferens B. 1961a. Ochrona przyrody Spitsbergenu. Chrońmy Przyr. Ojcz. 17: 47.
Ferens B. 1961b. Przeszłość i przyszłość fauny Arktyki. Przyr. Pol. 5: 2-4.
Ferens B. 1964. Wół piżmowy - ginące zwierzę Arktyki i jego ochrona. Ochr. Przyr. 30: 7-22.
Godzik B. 1991. Heavy metals and macroelements in the tundra of southern Spitsbergen: the effect of the little auk Alle alle L. colonies. Polar Research 9: 121-131.
Godzik B. 1993. Heavy metals in marine organisms from Horn- sund region (Spitsbergen). Polish Bot. Stud. 5: 151-155.
Grodzińska K., Godzik B. 1991. Heavy metals and sulphur in mosses from southern Spitsbergen. Polar Res. 9 (2): 133-140.
Grodzińska K., Godzik B., Szarek G. 1993. Heavy metals and sulphur in lichens from southern Spitsbergen. Fragm. Flor. et Geobot., Suppl. 2 (2): 699-708.
Joźwik Z. 1990a. Heavy metals in tundra plants of the Bellsund Fiord area. Spitsbergen. Pol. Polar Res. 11 (3—4): 401—409.
Joźwik Z. 1990b. Heavy metals in the tundra plants of the Bellsund region. Spitsbergen II. Wyprawy Geogr. na Spitsbergen, UMCS Lublin: 159-165.
Joźwik Z., Magierski J. 1991. IV. Heavy metals in plants and soil of West Spitsbergen (Bellsund region). Wyprawy Geogr. na Spitsbergen, UMCS Lublin: 171-177.
Joźwik Z., Magierski J. 1992. Trace elements in plants and soils coastal plants of South Bellsund (Western Spitsbergen). Wyprawy Geogr. na Spitsbergen, UMCS Lublin: 161-169.
Joźwik Z., Magierski J. 1993. VII. Contents of Cu, Mn, Zn, Pb and Cd in plants and soil on Western Spitsbergen - Bellsund region. XX Polar Symposium, Lublin: 181-197.
Karolewski M. A., Halba R. 1987. Residues of chlorinated hydrocarbons in the adipose tissue of the Antarctic pinnipeds. Pol. Polar Res. 8: 189-197.
Kosiba A. 1950. Z zagadnień ochrony przyrody w Arktyce. Ochr. Przyr. 19: 120-136.
Krzyszowska A. J. 1981. The degree of tundra degradation in the surroundings of the Hornsund Polar Station (Spitsbergen) - reaction of the environment to human impact. Pol. Polar Res. 2 (1/2): 73-86.
Krzyszowska A. J. 1985. Tundra degradation in the vicinity of the Polish Polar Station, Hornsund. Svalbard. Polar Res. n.s. 3: 247-252.
Krzyszowska A. J. 1990. The content of fuel oil in soil and effect of sewage on water nearby the H. Arctowski Polish Antarctic Station (King George Island). Pol. Arch. Hydrobiol. 37 (3): 313-326.
Lesiński G. 1993. Monitoring of birds and pinnipedrans on King George Island (South Shetland Islands) in 1989/90. Pol. Polar Res. 14: 75-89.
Łukowski A. 1978a. DDT and its metabolites in Antarctic krill (Euphausia superba Dana) from South Atlantic. Pol. Arch. Hydrobiol. 25: 663-668.
Łukowski A. 1978b. DDT and its metabolites in Antarctic birds. Pol. Arch. Hydrobiol. 25: 729-737.
Łukowski A. 1983a. DDT and its metabolites in the tissues and eggs of migrating Antarctic seabirds from the regions of the South Shetland Islands. Pol. Polar Res. 4: 135-141.
Łukowski A. 1983b. DDT residues in the tissues and eggs of three of penguins from breeding colonies at Admiralty Bay (King George Island, South Shetland Islands). Pol. Polar Res. 4: 129-134.
Łukowski A., Ligowski R. 1987. Cumulation of chloroorganic insecticides by Antarctic marine diatoms. Pol. Polar Res. 8: 167–177.
Łukowski A., Karolewski M., Górski T. 1987. Polychlorinated biphenyls in the tissues of Antarctic marine migratory birds and penguins from breeding colony on King George Island (South Shetland Islands). Pol. Polar Res. 8: 179-187.
Molski B., Byttnerowicz A, Dmuchowski W. 1981. Air pollution with sulphur dioxide and fluorine compounds in the vicinity of the “Arctowski” Station, King George Island, South Shetland Islands, Pol. Polar Res. 2: 87-93.
Myrcha A. 1993. Birds. In: The Maritime Antarctic Coastal Ecosystem of Admiralty Bay (ed. Rakusa-Suszczewski S.). Department of Antarctic Biology, PAS, Warsaw: 129-141.
Olech M. 1991. Preliminary observations on the content of heavy metals in the thalli of Usnea antarctica Du Rιetz in the vicinity of the “H. Arctowski” Polish Antarctic Station. Pol. Polar Res. 12 (1): 129-131.
Olech M. 1994a. Apofity we florze Szetlandów Południowych (Antarktyka). Arboretum Bolestraszyce 2: 31-36.
Olech M. 1994b. Lichenological assessment of the Cape Lions Rump, King George Island, South Shetland Islands, a baseline for monitoring biological changes. Pol. Polar Res. 15 (3-4): 111-130.
Olech M. 1996. Human impact on terrestrial ecosystems in West Antarctica. Proc. NIPR Symp. Polar Biol. 9: 299-306, National Institute of Polar Research, Tokyo.
Olech M., Szymczyk S., Kajfosz J. 1993. Lokalne zanieczyszczenia środowiska w rejonie Antarktyki. Prace Mineral. 83: 51-54.
Olech M., Dutkiewicz E. M., Kwiatek W. M., Kajfosz J., Szymczyk S. 1994. Local lead pollution in the Antarctic region. SCAR sixth BIOLOGY Symposium, Antarctic communities: Species, Structure and Survival Abstracts: 205, Venice, 30 May - 3 June 1994.
Pęcherzewski K. 1985. Problematyka badań nad ogólną ilością substancji wypadających z atmosfery w rejonach polarnych. XII Sympozjum Polarne, Materiały, s. 43-49, Szczecin, 19-21.09.1985, Wydział Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności AR, Szczecin, Klub Polarny, PTG.
Pęcherzewski K. 1987. Air pollution and natural sedimentation from the atmosphere in the region of the Admiralty Bay (South Shetland Islands). Pol. Polar Res. 8: 145-151.
Protasowicki M. 1988. Wstępne badania zawartości Hg, Cd, Pb, Cu i Zn w golcu (Salυelinus alpinus L.) i innych organizmach z rejonu Hornsundu. XV Sympozjum Polarne „Stan obecny i wybrane problemy polskich badań polarnych”, s. 375-379, Wrocław, 19-21.05.1988, Wyd. Uniw. Wrocł.
Pęcherzewski K., Neugebauer E., Lipski M. 1985. O zmianach sezonowych ogólnej ilości zawiesiny, zmętnienia wód i koncentracji Cu, Cd, Ni, Pb i Zn w wodach Zatoki Admiralicji. XII Sympozjum Polarne, Materiały, s. 43—49, Szczecin, 19-21.09.1985. Wydział Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności AR, Szczecin, Klub Polarny, PTG.
Rakusa-Suszczewski S., Krzyszowska A. 1991. Assessment of the environmental impact of the “H. Arctowski” Polish Antarctic Station (Admiralty Bay, King George Island, South Shetland Islands). Pol. Polar Res. 12 (1): 105-121.
Rakusa-Suszczewski S., Sierakowski K. 1993. Pinnipeds in Admiralty Bay, King George Isaland, South Shetlands (1988-1992). Pol. Polar Res. 14 (4): 439-453.
Skiba S. 1993. Heavy metals in the soils of Sorkapp Land, Southwest Spitsbergen, Svalbard,. International Symposium on the Ecological Effects of Arctic airborne contaminants, Iceland, Abstracts, ss. 110.
Soszka G. J., Suplińska M. M., Barański A., Grabowska D., Pietruszewski A. 1981. Trace metals, fluorine and radionuclides in antarctic krill, Euphausia superba Dana. Pol. Polar Res. 2: 109—117.
Starck W. 1983. Międzynarodowy rezerwat przyrody w sąsiedztwie Polskiej Stacji Antarktycznej im. H. Arctowskiego. Kosmos 32: 293—300.
Szafer W. 1949. Arktyka i Antarktyda. Czas. Geogr. 20: 1-30.
Szymczyk S., Kajfosz J., Olech M. 1991. Air pollution studies by PIXE and PIGE analysis of lichens. Annual Report, Institute of Nuclear Physics: 145-146.

Czasopismo/Seria/cykl:

Chrońmy Przyrodę Ojczystą

Tom:

53

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

27

Strona końc.:

34

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:141444

Źródło:

Bibl. IOP PAN, sygn. F 2, II 293/cz, II 324/cz

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 3.0 PL] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2020-10-02

Data dodania obiektu:

2020-10-02

Liczba wyświetleń treści obiektu:

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/171211

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji